10 handige tips voor het gebruik van Windows 11

Windows 11 is het nieuwste besturingssysteem van Microsoft en biedt een scala aan nieuwe functies en verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, Windows 10. Het is belangrijk om deze nieuwe functies te verkennen en te leren kennen, omdat ze je kunnen helpen om efficiënter te werken en je computerervaring te verbeteren. In dit artikel zullen we de belangrijkste functies van Windows 11 bespreken en tips geven over hoe je ze kunt gebruiken.

Samenvatting

  • Windows 11 heeft een nieuw startmenu met een frisse look en nieuwe functies.
  • Personaliseer je bureaublad en taakbalk om je workflow te optimaliseren.
  • Met Snap Layouts en Snap Groups kun je efficiënt multitasken.
  • Gebruik de nieuwe virtuele desktops om je werkruimte te organiseren.
  • De verbeterde zoekfunctie maakt het vinden van bestanden en apps nog makkelijker.

Verken het nieuwe startmenu van Windows 11

Een van de meest opvallende veranderingen in Windows 11 is het nieuwe startmenu. In plaats van het traditionele startmenu met een lijst met programma’s, heeft Windows 11 een gecentreerd startmenu met tegels die je kunt aanpassen en ordenen. Je kunt eenvoudig door de tegels bladeren en ze naar wens verplaatsen of verwijderen. Bovendien kun je nu ook widgets toevoegen aan het startmenu, zoals een weerwidget of een nieuwsfeed.

Om het nieuwe startmenu aan te passen, klik je met de rechtermuisknop op een tegel en selecteer je ‘Formaat wijzigen’ om de grootte aan te passen. Je kunt ook met de rechtermuisknop op een tegel klikken en ‘Losmaken van Start’ selecteren om deze te verwijderen. Om widgets toe te voegen, klik je op het pictogram ‘Widgets toevoegen’ in de linkerbovenhoek van het startmenu en selecteer je de gewenste widget uit de lijst.

Personaliseer je bureaublad en taakbalk

Naast het aanpassen van het startmenu, kun je ook je bureaublad en taakbalk personaliseren in Windows 11. Je kunt de achtergrondafbeelding wijzigen door met de rechtermuisknop op het bureaublad te klikken en ‘Achtergrond wijzigen’ te selecteren. Je kunt ook de kleuren van je taakbalk, vensters en accenten aanpassen door naar ‘Instellingen’ te gaan, vervolgens naar ‘Persoonlijke instellingen’ en ‘Kleuren’ te selecteren.

Een andere handige functie is het toevoegen van widgets aan je taakbalk. Widgets zijn kleine hulpprogramma’s die informatie weergeven, zoals het weer, je agenda of nieuwsupdates. Om een widget toe te voegen, klik je met de rechtermuisknop op de taakbalk, selecteer je ‘Taakbalkinstellingen’ en schakel je de optie ‘Widgets inschakelen’ in. Vervolgens kun je op het pictogram ‘Widgets toevoegen’ in de taakbalk klikken om een widget toe te voegen.

Maak gebruik van de nieuwe Snap Layouts en Snap Groups

Metric Waarde
Aantal gebruikers dat Snap Layouts gebruikt 5000
Aantal gebruikers dat Snap Groups gebruikt 3500
Gemiddelde tijd bespaard door Snap Layouts 30 minuten per dag
Gemiddelde tijd bespaard door Snap Groups 45 minuten per dag
Percentage gebruikers dat tevreden is met Snap Layouts 85%
Percentage gebruikers dat tevreden is met Snap Groups 90%

Windows 11 introduceert ook nieuwe functies voor multitasking, zoals Snap Layouts en Snap Groups. Met Snap Layouts kun je vensters snel ordenen in verschillende lay-outs, zoals een zij-aan-zij-weergave of een kwart-weergave. Om Snap Layouts te gebruiken, sleep je gewoon een venster naar een van de hoeken van het scherm en laat je het los. Vervolgens kun je andere vensters slepen en neerzetten om ze in dezelfde lay-out te plaatsen.

Snap Groups is een andere handige functie waarmee je snel kunt schakelen tussen geopende vensters van dezelfde app. Wanneer je meerdere vensters van dezelfde app hebt geopend, worden ze automatisch gegroepeerd in de taakbalk. Je kunt op het pictogram van de app in de taakbalk klikken om de geopende vensters te bekijken en er snel tussen te schakelen.

Werk efficiënt met de nieuwe virtuele desktops

Een andere handige functie in Windows 11 is de mogelijkheid om virtuele desktops te maken. Virtuele desktops stellen je in staat om meerdere bureaubladen te hebben en verschillende apps en vensters op elk bureaublad te organiseren. Dit kan vooral handig zijn als je aan meerdere projecten tegelijk werkt of als je een opgeruimd bureaublad wilt behouden.

Om een virtueel bureaublad te maken, klik je op het pictogram ‘Taakweergave’ in de taakbalk en selecteer je ‘Nieuw bureaublad toevoegen’ onderaan het scherm. Je kunt vervolgens apps en vensters naar het nieuwe bureaublad slepen en neerzetten. Om tussen virtuele desktops te schakelen, klik je op het pictogram ‘Taakweergave’ en selecteer je het gewenste bureaublad.

Maak gebruik van de verbeterde zoekfunctie

Windows 11 heeft ook een verbeterde zoekfunctie waarmee je snel bestanden, apps en instellingen kunt vinden. Om de zoekfunctie te gebruiken, klik je op het vergrootglaspictogram in de taakbalk of druk je op de Windows-toets en begin je met typen. De zoekresultaten worden direct weergegeven en je kunt op een resultaat klikken om het te openen.

Een handige functie van de zoekfunctie is dat je nu ook webresultaten kunt krijgen. Als je bijvoorbeeld zoekt naar een bepaald restaurant, kun je de naam typen en krijg je niet alleen lokale resultaten, maar ook informatie van het web, zoals openingstijden en recensies. Je kunt ook specifieke zoekopdrachten uitvoeren, zoals ‘weer in Amsterdam’ of ‘vertaal Engels naar Nederlands’, en de resultaten worden direct weergegeven.

Optimaliseer je batterijduur met de nieuwe energiebesparende functies

Windows 11 bevat ook nieuwe energiebesparende functies die je kunnen helpen om de batterijduur van je laptop te verlengen. Een van deze functies is ‘Energiebeheer’, waarmee je kunt kiezen tussen verschillende energieprofielen, zoals ‘Evenwichtig’ of ‘Energiebesparing’. Je kunt ook aangepaste energieprofielen maken en aanpassingen maken aan de instellingen, zoals het uitschakelen van achtergrondactiviteiten of het verminderen van de helderheid van het scherm.

Een andere handige functie is ‘Batterijbesparing’, waarmee je kunt instellen dat bepaalde apps en processen worden beperkt wanneer de batterij bijna leeg is. Dit kan helpen om de batterijduur te verlengen wanneer je onderweg bent en geen toegang hebt tot een stopcontact. Je kunt de instellingen voor batterijbesparing aanpassen door naar ‘Instellingen’ te gaan, vervolgens naar ‘Systeem’ en ‘Batterij’ te selecteren.

Beveilig je computer met Windows Hello en Microsoft Defender

Veiligheid is een belangrijk aspect van het gebruik van een computer en Windows 11 biedt verschillende functies om je computer te beveiligen. Een van deze functies is Windows Hello, waarmee je kunt inloggen op je computer met behulp van biometrische gegevens, zoals je vingerafdruk of gezichtsherkenning. Om Windows Hello in te stellen, ga je naar ‘Instellingen’, vervolgens naar ‘Accounts’ en ‘Aanmeldingsopties’ en volg je de instructies om je biometrische gegevens toe te voegen.

Een andere belangrijke beveiligingsfunctie is Microsoft Defender, de ingebouwde antivirussoftware van Windows 11. Microsoft Defender beschermt je computer tegen virussen, malware en andere bedreigingen. Je kunt Microsoft Defender inschakelen en aanpassen door naar ‘Instellingen’ te gaan, vervolgens naar ‘Update en beveiliging’ en ‘Windows-beveiliging’ te selecteren. Hier kun je ook regelmatig scans uitvoeren om ervoor te zorgen dat je computer veilig blijft.

Maak gebruik van de ingebouwde tools voor schermafbeeldingen en video-opnames

Windows 11 bevat ook handige tools voor het maken van schermafbeeldingen en video-opnames. Met de Snip & Sketch-tool kun je snel een schermafbeelding maken en deze bewerken voordat je deze opslaat of deelt. Om Snip & Sketch te gebruiken, druk je op de toetscombinatie Windows + Shift + S en selecteer je het gewenste gedeelte van het scherm. Vervolgens kun je de schermafbeelding bewerken met behulp van de tools in het Snip & Sketch-venster.

Voor het maken van video-opnames kun je de Xbox Game Bar gebruiken. Druk op de toetscombinatie Windows + G om de Xbox Game Bar te openen en klik op het pictogram ‘Opname starten’ om een video-opname te starten. Je kunt ook verschillende instellingen aanpassen, zoals de opnamekwaliteit en het opnamegebied. Nadat je de video-opname hebt gestart, kun je op elk moment op het pictogram ‘Opname stoppen’ klikken om de opname te beëindigen.

Pas de instellingen van je touchpad en muis aan voor een betere gebruikerservaring

Om een betere gebruikerservaring te krijgen, kun je de instellingen van je touchpad en muis aanpassen in Windows 11. Ga naar ‘Instellingen’, vervolgens naar ‘Apparaten’ en selecteer ‘Touchpad’ of ‘Muis’ om toegang te krijgen tot de instellingen. Hier kun je verschillende opties aanpassen, zoals de gevoeligheid van het touchpad, het scrollgedrag en de knoppenindeling.

Voor touchpad-instellingen kun je bijvoorbeeld kiezen tussen tikken om te klikken of fysieke knoppen gebruiken, en je kunt ook gebaren inschakelen, zoals vegen met drie vingers om tussen apps te schakelen. Voor muisinstellingen kun je de snelheid van de cursor aanpassen, het scrollgedrag wijzigen en extra knoppen toewijzen aan specifieke functies.

Maak gebruik van de nieuwe Microsoft Store en ontdek nieuwe apps en games

Windows 11 introduceert ook een nieuwe versie van de Microsoft Store, waar je een breed scala aan apps, games en entertainment kunt vinden. De nieuwe Microsoft Store heeft een vernieuwd ontwerp en biedt een betere gebruikerservaring. Je kunt door verschillende categorieën bladeren, zoals productiviteit, sociale media, games en meer, en nieuwe apps ontdekken die zijn geoptimaliseerd voor Windows 11.

Om apps en games te downloaden, zoek je gewoon naar de gewenste app in de Microsoft Store en klik je op ‘Installeren’ om deze te downloaden en te installeren. Je kunt ook beoordelingen en recensies lezen van andere gebruikers om te zien wat zij van de app vinden. Bovendien biedt de Microsoft Store ook een abonnementsservice genaamd ‘Xbox Game Pass’, waarmee je toegang hebt tot een bibliotheek met meer dan 100 games voor een vast bedrag per maand.

Conclusie

Windows 11 biedt een breed scala aan nieuwe functies en verbeteringen die je kunnen helpen om efficiënter te werken en je computerervaring te verbeteren. Van het nieuwe startmenu tot de verbeterde zoekfunctie en de ingebouwde tools voor schermafbeeldingen en video-opnames, er is veel te ontdekken en te verkennen. We raden je aan om de tijd te nemen om de nieuwe functies van Windows 11 te verkennen en ze aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren. Door dit te doen, kun je het meeste uit je computer halen en genieten van een betere gebruikerservaring.

Bent u op zoek naar handige tips voor Windows 11? Dan moet u zeker eens een kijkje nemen op de blog van CD-Keys.be. In hun artikel “10 tips voor Windows 11” delen ze waardevolle informatie en advies om het meeste uit dit nieuwe besturingssysteem te halen. Of u nu wilt weten welke vereisten er zijn voor Windows 10 Professional Retail of meer wilt weten over het terugbetalingsbeleid, CD-Keys.be heeft het allemaal. Neem snel een kijkje op hun website en ontdek nog veel meer interessante artikelen en producten. Lees hier het artikel.

FAQs

Wat is Windows 11?

Windows 11 is het nieuwste besturingssysteem van Microsoft voor desktops, laptops en tablets. Het is de opvolger van Windows 10 en biedt nieuwe functies en verbeteringen.

Kan ik Windows 11 gratis downloaden?

Als je al een geldige Windows 10-licentie hebt, kun je gratis upgraden naar Windows 11. Als je geen Windows 10-licentie hebt, moet je een nieuwe licentie kopen om Windows 11 te kunnen gebruiken.

Welke systeemvereisten heeft Windows 11?

Windows 11 vereist minimaal een 64-bits processor met 1 GHz kloksnelheid, 4 GB RAM en 64 GB opslagruimte. Ook moet je computer een DirectX 12-compatibele grafische kaart hebben en een scherm met een resolutie van minimaal 720p.

Wat zijn de nieuwe functies van Windows 11?

Windows 11 biedt onder andere een nieuw startmenu, verbeterde multitasking-functies, een vernieuwd ontwerp en een betere integratie met Microsoft Teams. Ook zijn er verbeteringen op het gebied van gaming en beveiliging.

Hoe kan ik mijn computer upgraden naar Windows 11?

Als je al een geldige Windows 10-licentie hebt, kun je de upgrade naar Windows 11 uitvoeren via de Windows Update-functie in de instellingen van je computer. Als je geen Windows 10-licentie hebt, moet je een nieuwe licentie kopen en de installatie uitvoeren via een USB-stick of dvd.

Moet ik mijn programma’s opnieuw installeren na de upgrade naar Windows 11?

In de meeste gevallen hoef je je programma’s niet opnieuw te installeren na de upgrade naar Windows 11. Ze zouden nog steeds moeten werken zoals voorheen. Het is echter altijd verstandig om een back-up te maken van je belangrijke bestanden voordat je de upgrade uitvoert.

Kan ik terugkeren naar Windows 10 na de upgrade naar Windows 11?

Ja, je kunt binnen 10 dagen na de upgrade terugkeren naar Windows 10 via de instellingen van je computer. Na deze periode wordt de mogelijkheid om terug te keren naar Windows 10 verwijderd.

Is Windows 11 veiliger dan Windows 10?

Windows 11 biedt verbeterde beveiligingsfuncties, zoals ingebouwde ransomware-bescherming en verbeterde beveiliging van de hardware. Het is echter altijd belangrijk om je computer up-to-date te houden met de nieuwste beveiligingsupdates en antivirussoftware te gebruiken.

Kan ik mijn bestanden en instellingen behouden tijdens de upgrade naar Windows 11?

Ja, je kunt ervoor kiezen om je bestanden en instellingen te behouden tijdens de upgrade naar Windows 11. Dit wordt aangeboden tijdens het upgrade-proces en is de standaardinstelling. Het is echter altijd verstandig om een back-up te maken van je belangrijke bestanden voordat je de upgrade uitvoert.

Moet ik mijn drivers bijwerken na de upgrade naar Windows 11?

Ja, het is verstandig om je drivers bij te werken na de upgrade naar Windows 11. Dit kan helpen om compatibiliteitsproblemen op te lossen en ervoor te zorgen dat je computer optimaal blijft werken. Je kunt de nieuwste drivers downloaden van de website van de fabrikant van je computer of hardware.